Aflevering 13: Energie Management 2/2

18:43
In de tweede aflevering over energie management staan we stil bij mentale en spirtuele energie, twee essentiële vormen van energie die je kunt leren beheersen waardoor je, uiteindelijk, een beter gevoel krijgt en je energetische batterij optimaal op kan laden.

Mentale energie:

Met mentale energie bedoelen we de energie die je krijgt door je gedachten op orde te hebben en de manier waarop je met taken en structuur omgaat. Kortweg: Met chaos in je hoofd is je energie ook chaotisch!

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om chaos in je hoofd te vermijden. Maak bijvoorbeeld duidelijke plannen wat je gaat doen en wanneer je het gaat doen – zo bouw je een gevoel van controle op. Tracht zoveel mogelijk te vermijden dat je zorgen of beslommeringen hebt, tackle de issues die je bezig houden zo goed mogelijk om te vermijden dat ze sluimeren en op die manier energie vreten. Vermijd dus dat je openstaande taken hebt en zorg dat je je zaken goed hebt voorbereid en er geen last minute gedoe is. Ruim je spullen zoveel mogelijk op en vermijd multi-tasken want rondlopen als een kip zonder kop en steeds achter de feiten aanhollen betekent heel erg veel verloren energie.

Naast het gewoon goed op orde hebben van je zaakjes geeft het ook mentale energie om leuk met elkaar bezig te zijn door bijvoorbeeld samen een spel te spelen in plaats van in je hoekje te zitten swipen over dingen waarvan je eigenlijk weet dat ze weinig energie geven. Als je niemand hebt om je mee te amuseren zijn er tal van mogelijkheden die mentaal verrijkend zijn – lees een goed boek, luister of speel muziek en wees er echt bij met je aandacht, in de noten of in de lyrics. Of doe bepaalde rituelen die voor jou rustgevend zijn.

Spirituele energie:

Spirituele energie is alle energie die voor jouw ‘spirit’ betekenisvol is. Het gaat bij deze energie niet zozeer om de acties op zich, maar vooral om de betekenis ervan voor jou. Iets wat je echt ‘raakt’ omdat jij er dus belang aan hecht kan je een enorme energieboost geven die je zo op de fiets kan meenemen.

Betekenisvolle dingen kunnen geestelijke zaken zijn en bijvoorbeeld vanuit een geloof ingegeven zijn, maar je hoeft het niet noodzakelijk in hogere sferen te zoeken. Wat betekenisvol is is voor elke persoon anders; je kan betekenis en energie halen uit de meest banale dingen zoals iemand een plezier doen, of een fijn gesprek hebben met je Oma die al zolang op telefoontje zat te wachten. Hoe klein en futiel de actie ook soms maar is, als de gedachte erachter betekenisvol is kan je zo je batterij opladen.

We leven in een erg snelle, veeleisende, versnipperde wereld waarin we met z’n allen rondcrossen om alles gedaan te krijgen. Spirituele energie krijg je net door in die mallemolen even tijd te maken voor iets speciaals – soms niet meer dan een fijne ontmoeting, een oprechte babbel, een kleine attentie – waarvan je zelf een goed gevoel krijgt. We lopen onszelf zo vaak voorbij; even pauseren en tijd maken voor kwaliteit is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om je batterijen op te laden!

In deze twee afleveringen overliepen we de 4 verschillende batterijen die je allemaal energie kunnen geven. Elke batterij is even belangrijk en elke batterij kan je maar best zo goed mogelijk oplanden – door dat goed te doen vergroot je de kans dat je energie niveau het hoogst is wanneer dit het hoogst nodig is.

Iedereen moet voor zichzelf vaststellen wat werkt; het is een belangrijk leerproces om je energie, en je energiegevers & energievreters te leren aanvoelen; het leren lezen en het leren luisteren naar je lichaam; het leren inschatten wanneer je net meer of minder moet doen.

Wie zijn of haar energie goed leert managen en de 4 batterijen goed leert begrijpen en aanvullen heeft echter heel sterkte troefkaarten in handen. Want die positieve energie vertaalt zich niet alleen fysisch – in meer vermogen – maar ook mentaal – in een beter gevoel, in een positievere attitude, in minder stress en meer ondernemerschap. Durf dus te kijken naar jezelf, de sleutel van je succes ligt daar immers verborgen.