Aflevering 4: Carrière

21:45 min
Dit is onze laatste en samenvattende stap bij het overlopen van het kader dat je kan creeëren voor jezelf: Na het nadenken over je waarom (je intrisieke motivatie), je doelen op verschillende termijnen, en het heel bewust zijn van de nood en voorwaarde om continu te groeien belichten we nu dategene waar alles samenkomt en we een carrière noemen.

Een carrière is iets heel abstracts, iedereen wil uiteraard een carrière. Maar uiteindelijk is een carrière iets waar je pas achteraf op kan terugkijken en niet iets wat je strak kan plannen. Daarom hebben we in de vorige afleveringen de focus gelegd op bijvoorbeeld het belang van het stellen van doelen: dat is iets waar je wél heel concreet over na kan denken en wat je voorop kan stellen.

Om later te kunnen zeggen dat je ‘een mooie carrière’ hebt gehad moet je deze dus nu, stap voor stap op je carrièrepad, ook echt in de hand nemen om je over het hobbelig parcours met ups & downs te loodsen. Maar twijfel niet, een traject vol moed, doorzetting en opoffering verrijkt een mens op de meest wonderbaarlijke wijze. Success is a journey, not a destination!

Om dit wilsdomein af te ronden vatten we de kerngedachtes nog eens samen:

  1. Wees zeker van je stuk als je kiest voor een professionele loopbaan als wielrenner. Zorg dat je voor jezelf weet waarom je het doet en koester dat heilige vuur, je zal ergens tussen 0,5 en 1 miljoen kilometers fietsen in dit vak dus je kan maar beter zeer gemotiveerd zijn voor je eraan begint.
  1. Omring je heel erg goed met de juiste experts en luister zoveel mogelijk naar hun feedback. Zij kunnen je helpen om te weten hoe goed je bent of nog zou kunnen worden, zij kunnen je wijzen op opties die voor jou mogelijk zijn.
  1. Dream big. Durf ambitieus te zijn. Eens je beslist hebt om ervoor te gaan, ga er dan ook voor. Zonder compromissen, zonder angst. Vergeet nooit dat je niet kan verliezen wat je niet hebt. Zoals Michael Jordan het zegt: ‘Be optimistic about everything’.
  1. Geloof in je eigen kunnen. Er is geen reden waarom je je dromen niet zou kunnen realiseren, wat andere mensen ook zeggen. Het aantal voorbeelden van mensen die tegen alle verwachtingen in de meest onwaarschijnlijke zaken hebben gepresteerd is eindeloos. Johan Vansummeren of Matthew Hayman in Parijs-Roubaix, Ashton Lambie in de achtervolging, Annemiek Van Vleuten in Harrogate, Anna Kiesenhofer in Tokyo, Luk Van Lierde in zijn eerste Ironman, Wout van Aert op de Ventoux... prestaties waar vooraf heel weinig mensen in geloofd zouden hebben maar die toch maar mooi gerealiseerd zijn. Dat is het prachtige van de sport. Zoals Henry Ford het zei: ‘Whether you think you can or you think you can’t, you are right’.   
  1. Laat je niet gek maken. Denk eraan dat de beste stuurlui aan de wal staan: zij die het altijd beter weten of de toogfilosofen die alleen maar commentaar geven en zelf niks realiseren. Jouw loopbaan, of dus jouw carrière, is iets van jezelf, niemand moet je zeggen wat die zou moeten zijn of wanneer die wel of niet geslaagd is. Alleen je eigen maatstaven gelden. Mogelijks krijg jij jouw voldoening uit heel andere zaken dan het winnen van vele koersen. Laurens ten Dam of Serge Pauwels wonnen elk geen 5 koersen in hun leven maar streden wel op het allerhoogste niveau en hadden prachtige carrières, zowel in als naast de koers.

Maak er dus het beste van en ’Go All In’. De schoonheid van een carrière, datgene waar je achteraf op kan terugblikken, zal vooral bepaald worden door de mate waarin je je gesmeten hebt, geprobeerd hebt, heel vaak gefaald hebt en af en toe wonderbaarlijke dingen gerealiseerd hebt. Door voluit te leven en er voluit voor te gaan zullen mensen je onthouden en zal je achteraf ook voldaan kunnen zijn. Wie weet eigenlijk nog juist wat Ludo Dierckxsens heeft gewonnen (6 koersen), maar iedereen herinnert zich zijn eindeloze aanvalslust en ongebreidelde positieve energie.